Materiaalit​

Kaikki Keloa Eyewearin käyttämät raaka-aineet ovat lähtöisin suomalaisesta luonnosta. Sekä poronsarvi että tuohi ovat uusiutuvia materiaaleja, jotka tunnetaan suomalaisissa perinnetöissä ja ansaitsevat paikkansa myös nykyajan käyttöesineinä.

Ominaisuuksiltaan tuohi on lähes kuten nahka; oikein käsiteltynä ja öljyttynä pehmeä ja joustava.​

Tuohi

Koivun tuohi tuo monelle mieleen sytykkeet tai punotut tuohivirsut. Siitä voidaan valmistaa myös koruja, koteloita, ruoka-astioita (tuokkonen) ja jopa juomapikareita (lippi). Tiesitkö, että perinnetaloissa tuohta on käytetty vesi- ja lämpöeristeenä?

Oikein kerättynä tuohi ei vahingoita puuta. Osa Keloa Eyewearin käyttämästä tuohesta on peräisin yksityishenkilöiden metsistä ja osa metsäteollisuuden ylijäämää. Ominaisuuksiltaan tuohi on lähes kuten nahka; oikein käsiteltynä ja öljyttynä pehmeä ja joustava, kuivana kova ja ratkeileva. Kosketustuntumaltaan tuohi on lähempänä korkkia kuin puuta. Kehyksen mekaanista joustavuutta lisätään suomalaisella koivuvanerilla. Silmälasikehyksissä tuohen ehdoton etu on sen keveys ja lämpö myös -25 asteen paukkupakkasilla. Keveytensä ja samettimaisuutensa vuoksi, tuohikehys ei hikoillessa valu yhtä helposti, kuin muovi.

Tuohen väri vaihtelee

Tuohen väri ja koostumus vaihtelee koivun kasvupaikan ja tuohen keruuajan mukaan. Talvella kerätty tuohi on tummaa ja paksua, kun taas esimerkiksi kosteilla paikoilla kasvaneen koivun tuohi on lähes keltaista. Perinteisesti tuohi kerätään juhannuksen tienoilla ja sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa ja taitoa oikeaoppiseen keruuseen, jotta puuta ei vahingoiteta. Kuten muutkin luonnonmateriaalit, myös tuohi saattaa syventää väriään ajan myötä ihon rasvojen ja kosmetiikan vaikutuksesta.

Laura Knuuti valmistaa Keloa Eyewear silmälasikehyksiä
koivikko

Jokainen sarvi itsessään määrää minkälaiseksi kehykseksi se haluaa muotoutua.​

Poronsarvi

Poro on puolivilli vaeltava pohjoisen asukas, joista niin vaatimilla (naarasporo) kuin hirvaillakin (urosporo) on sarvet. Molemmat pudottavat sarvensa luonnollisesti joka vuosi ja kasvattavat uudet sarvet seuraavana vuonna. Onnekas voi löytää poronsarvia Lapin metsiltä ja tuntureilta.

Keloa Eyewear hankkii sarvensa pääosin poromiehiltä ja käyttää lähes yksinomaan hirvaan sarvia. Porohirvaan sarvet saattavat painaa jopa 4 kiloa per sarvi ja kasvaa parhaana kasvukautena jopa 2 cm. Keloa Eyewearin käyttötarkoituksiin sopivat sarvet ovat kuitenkin harvassa, sillä jokainen sarvi on erilainen.

Ensinnäkin sarven muoto ja koko määrää paljon. Liian käyrästä ja ohuesta sarvesta ei voi tehdä kovin isoa kehystä. Toiseksi sarven koostumus vaihtelee paljon, eikä päällepäin voi varmaksi tietää, mitä sisältä löytyy. Poronsarven ulkokuori on luuainesta ja sisin osa ilmavaa ydintä eli sasua. Vasta, kun sasu on poistettu ja sarvi esivalmisteltu, tietää minkälaisen kehyksen tai kehyksen osan siitä voi tehdä. Niinpä jokainen sarvi itsessään määrää minkälaiseksi kehykseksi se haluaa muotoutua. 

Poronsarven väri

Myös sarven väri vaihtelee jopa yksittäisen sarven sisällä paljon. Siihen vaikuttaa esimerkiksi poron elinympäristö ja ravinto. Väri voi olla kerman vaalea, vanhan roosan punertava tai puhtaan harmaa, ja useimmiten se on yhdistelmä näitä kaikkia. Jokainen kehys on siis aina yksilönsä niin muodoltaan, kuin väriltään.

Keloa
porot