Mistä kaikki sai alkunsa

TARINAMME

Kaikki sai alkunsa etelä-Suomesta pohjoiseen muuttaneen optikko Laura Knuutin ja hänen koiransa metsäretkestä. Uteliaana Laura tutustui uutta kotiaan ympäröiviin metsiin, soihin ja tuntureihin, kun löysi ison, mutta sammaloituneen poronsarven.

Opiskeluajan unelma oman silmälasikehyksen valmistamisesta heräsi vuosien jälkeen uudestaan henkiin ja Laura ilmoittautui kansalaisopiston poronsarvikurssille aikeenaan valmistaa sarvesta aurinkolasit.

Optikko Laura Knuuti

Käytettävyys on yksi Keloan kulmakivistä​

Teoriaosuuden jälkeen idea ei enää vaikuttanut kovinkaan mahdolliselta, mutta hetken mietittyään uskalias ja ennakkoluuloton opettaja totesi: “Noh, kokeillaan.”  Monien ihmetykseksi kokeilu kannatti ja satojen yritysten jälkeen Laura onnistui valmistamaan oikeaoppisesti linssitettävät kehykset. Näiden yritysten aikana löytyi myös toinen suomalainen ja hyvin perinteinen materiaali sarven kaveriksi. Tuohi.  Optikkona Laura on alusta asti ollut tarkka kehysten istuvuudesta ja linssitettävyydestä ja käytettävyys onkin yksi tärkeimmistä Keloan kulmakivistä.

Muutaman vuoden itsenäisen harjoittelun jälkeen Laura pakkasi matkalaukkuunsa nämä pohjoisen raaka-aineet ja matkasi Ranskaan. Keskellä Jura-vuoristoa alansa parhaat käsityöläiset opettivat Lauraa niin kehyssuunnittelussa kuin valmistusmetodeissakin. 

Mistä tuotteita löytää?​

Nyt Keloa Eyewearin tuotteita voi ostaa pienestä
verstas-myymälästä Sodankylän kirkonkylältä, yhteydenottolomakkeen kautta ja tulevaisuudessa myös tarkoin valikoiduilta jälleenmyyjiltä. Verkkokaupasta voit ostaa käsintehtyjä koruja poronsarvesta ja tuohesta. Keloa Eyewearin verstas sijaitsee keskellä Sodankylää,
poropatsasta vastapäätä.

Kotimaiset suomalaiset silmälasit

Mistä nimi Keloa?​

Keloa on suomen kieleen saamesta lainattu verbi, jolla viitataan poronsarvien hankaamiseen. Porot hankaavat sarviaan puita ja risuja vasten irrottaakseen niitä kesällä peittävän ohuen samettimaisen nahan ja näitä hankausjälkiä löytää usein pienistä männyntaimista syys-lokakuussa. Toimenpide on täysin luonnollinen ja keloamisen jälkeen hirvasporo pudottaa sarvensa kasvattaakseen taas uudet. 

Kiinnostuitko tuotteistamme tai jäikö jokin askarruttamaan?

Ota yhteyttä, niin
vastaamme hetimiten.